úterý 3. prosince 2013

Čokoládovo-oříškové máčené řezy

Tentokrát jsem se nechala inspirovat opět receptem s běžnou moukou, který jsem našla v časopise Cukroví z minulého roku. 
Hladkou mouku tentokrát nahradila mouka kukuřičná hladká. Jen množství uváděné v časopise jsem musela navýšit z 200g hl. mouky na asi 300g kukuřičné. Sami uvidíte při pečení. Já přisypávala tak dlouho, dokud z toho prostě nebylo těsto, které by se dalo rozdělit na 4 kousky :) Hodně štěstí. 
Pozn. lískové oříšky můžete nahradit mandlemi.

Tento recept určitě upeču i mimo vánoční čas a třeba i bez polevy. A budu mít stále připravené chutné sušenky.

Ingredience na asi 56ks.:
250g celých lískových oříšků
300g hladká kukuřičná mouka
3 vejce
130g moučkového cukru
125g čokolády na vaření
3 lžíce másla
1 lžička bourbone vanilky
kypřící práček bez fosfátů (dá se už koupit v běžném obchodě zn. Dr. Oetker)
1/4 lžičky soli

Na ozdobení:
150g hořké čokolády
50ml 33% smetany

Postup:
Oříšky dáme na plech do 190st. vyhřáté trouby a pečeme asi 8min. Po vychladnutí odrolíme slupku a rozsekáme na větší kousky.
Čokoládu na vaření a máslo pomalu rozehřejeme v kastrůlku a mícháme. Necháme vychladnout.
V míse smícháme kukuřičnou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Pak přidáme vejce, vanilku a vychladlou čokoládu a mícháme dokud se vše nespojí. Popřípadě přidáváme postupně kukuřičnou mouku. Těsto prohněteme na válu dohladka a zapracujeme oříšky.
Takto připravené těsto rozdělíme na 4 stejně velké kousky, které zabalíme do potravinářské folie a vložíme na hodinku do mrazáku a nebo přes noc do lednice.
Z každé čtvrtiny vytvarujeme váleček asi 7cm v průměru, který prsty zploštíme a nožem nakrájíme na plátky silné asi 1cm.
Troubu rozehřejeme na 190st. a pečeme 30min., dokud nejsou propečené.
Po vychladnutí si připravíme ve vodní lázni čokoládovou polevu a řezy z poloviny namáčíme.
Necháme vše ztuhnout a můžeme vesele jíst.




Žádné komentáře:

Okomentovat