neděle 20. ledna 2013

Jáhelná zeleninová pomazánka

Nevíte co se zbytky vařených jáhel? Lenka Žák má ve své kuchařce opět vynikající typ na pomazánku. 
Chutnala nám jak čerstvě připravená na večeři, tak i uležená na druhý den k snídani. Dá se s ní i dobře pracovat a obměňovat chutě.
Příště můžete přidat místo zeleniny třeba osmaženou cibulku s najemno nakrájenou červenou paprikou a lehce zaprášené sušenou červenou paprikou a chilli. Nebo jen osmaženou cibulku a kari koření. Určitě se najdou i jiné varianty :)
Víme, co jíme - Lenka Žák, str. 41

Ingredience:
4 lžíce uvařených jáhel
1/2 balení tofu natural (bílé)
větší mrkve
petržel
3 stroužky česneku
petrželka nebo pažitka (já dala malou cibuli)
lžíce sojové omáčky
lžíce olivového oleje
lžíce umeocta
bobkový list
3 kuličky nového koření
mořská sůl

Postup:
Tofu dáme vařit asi tak na 5min do vody s bobkovým listem, novým kořením a 1/2 lžičkou soli. Tofu musí být mírně ponořené. Vývar z tofu necháme na případné zředění pomazánky.
Do misky dáme jáhly, polovinu najemno nastrouhané mrkve a petržele, rozdrobené uvařené tofu, česnek, cibulku, sojovou omáčku, umeocet, olej a vše důkladně rozmixujeme. Podle potřeby přidáváme vývar z tofu.
Do směsy přidáme druhou polovinu zeleniny a je hotovo. Mažeme nejlépe na kváskový chleba,a le dobře postačí i obyčejný :)



Žádné komentáře:

Okomentovat