Ghí je přepuštěné máslo, ale ačkoliv se z másla připravuje, má úplně jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinek. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy z těla, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla.
Ghí se používá k dušení zeleniny, k pečení a pro zjemnění chuti. Činí pokrmy stravitelnými, posiluje jejich chuť a při dušení zachovává vitaminy potravin.
Posiluje zrak a ochlazuje přemírný žár. Vedle toho je přirozeným lapačem radikálů a tak ochraňuje buňky.
Ghí obsahuje vitamíny A, E, niacin a minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.
Oproti máslu může být ghí skladováno nejméně šest měsíců bez chlazení.
Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemůžou jíst mléčné výrobky.
Tak to je jen něco z mála toho co jsem na internetu pro vás o Ghí vybrala. Pokud máte zájem si o Ghí přečíst víc. Zde je odkaz http://www.bio.cz/p/949/ghi-precistene-maslo-100-tuk-nejen-na-smazeni/
Ingredience:
1kg co nejkvalitnějšího másla
- já kupuji v obchodě se sýry Grand Moravia. Uvádějí, že je vyráběno jen z 82%smetany.
Postup:
Máslo pozvolna zahříváme, dokud nezačne vařit. Pak teplotu snížíme a velmi zvolna vaříme asi 1/2hodiny.
V hrnci se nám bude tvořit pěna (mléčná sraženina) tu postupně sbíráme.
Nakonec tekutinu přecedíme přes plátýnko, aby se nám na něm zachytila veškerá sraženina. Přelijeme do nádoby a máme hotovo.
Ghí nám může ztuhnout. Není to na závadu jen ho před použitím budeme muset trošku rozehřát :)
zde je má fotodokumentace:
Žádné komentáře:
Okomentovat