neděle 20. ledna 2013

Ghí - přepuštěné máslo

Ghí je přepuštěné máslo, ale ačkoliv se z másla připravuje, má úplně jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinek. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy z těla, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla.

Ghí se používá k dušení zeleniny, k pečení a pro zjemnění chuti. Činí pokrmy stravitelnými, posiluje jejich chuť a při dušení zachovává vitaminy potravin.

Posiluje zrak a ochlazuje přemírný žár. Vedle toho je přirozeným lapačem radikálů a tak ochraňuje buňky. 

Ghí obsahuje vitamíny A, E, niacin a minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.


Oproti máslu může být ghí skladováno nejméně šest měsíců bez chlazení. 


Ghí neobsahuje sůl ani laktózu, a tak je přínosné pro ty, kteří nemůžou jíst mléčné výrobky.


Tak to je jen něco z mála toho co jsem na internetu pro vás o Ghí vybrala. Pokud máte zájem si o Ghí přečíst víc. Zde je odkaz http://www.bio.cz/p/949/ghi-precistene-maslo-100-tuk-nejen-na-smazeni/ 


Ingredience:
1kg co nejkvalitnějšího másla
- já kupuji v obchodě se sýry Grand Moravia. Uvádějí, že je vyráběno jen z 82%smetany.

Postup:
Máslo pozvolna zahříváme, dokud nezačne vařit. Pak teplotu snížíme a velmi zvolna vaříme asi 1/2hodiny.
V hrnci se nám bude tvořit pěna (mléčná sraženina) tu postupně sbíráme. 
Nakonec tekutinu přecedíme přes plátýnko, aby se nám na něm zachytila veškerá sraženina. Přelijeme do nádoby a máme hotovo.
Ghí nám může ztuhnout. Není to na závadu jen ho před použitím budeme muset trošku rozehřát :)

zde je má fotodokumentace:





Žádné komentáře:

Okomentovat