neděle 11. května 2014

Lilková pomazánka

Začínám znova a dost razantně prohlížet internetové stránky se zdravými recepty. Před nějakým časem byla u naší dcerky objevena alergie na kravské mléko a tak teď musí mít na měsíc čistě nemléčnou dietu na pročištění a pak pozvolné zařazování mléčných výrobků do jídelníčku. Ale kravské mléko nebude pít vůbec. My ho sice doma vůbec nemáme, ale jogurty se u nás jedly, sýry, lučina atd. ano. Takže teď se snažím vařit bez a můžu vám říct, že je to opravdu někdy dosti náročné vymyslet smysluplné jídlo. Ale pozitivum to má. Naše dcera po dvou a půl letech jí a jí a jí- Doteď měla období jezení, ale víc to bylo spíš jen o tom, že pila kojenecké mléko a sem tam něco slupla. Teď si o jídlo i sama říká a nevyhýbá se ani ledovému salátu, sní chleba a neskončí jen u půl krajíčku :)

Tahle pomazánka je rychlá, řekla bych i levná a hlavně zdravá a bezmléčná :D

Ingredience:
lilek asi 300g
žlutá paprika
olivový olej
sůl

může být: česnek, kousíček červené cibule, pár kapek citronu - ale cokoliv jiného

Postup:
Lilek a papriku rozpůlíme. Papriku vevnitř vyčistíme a vložíme na plech s pečícím papírem slupkami nahoru. Nepotíráme žádným olejem. Pečeme na 200C asi 30min. Já se řídila tmavnutím papriky. Jakmile lehce zhnědla, tak jsem ji vytáhla, oloupala slupku. Pak jsem vytáhla i lilek a také oloupala. Pak dužiny z lilku a papriky vložíme do mixéru, olosíme, polejeme lehce olivovým olejem, přidáme stroužek česneku, kousíček cibule a zakápneme pár kapkami citronu a rozmixujeme do hladka. Necháme vychladnout a podáváme ke krekrům nebo chlebu.

3 komentáře:

  1. Zdravim:-)
    A doufam, ze se docteme jak pokracujete s dietou. Ja mam v planu ji detem(a sobe) nasadit od pondeli, tak jsem hodne zvedava na recepty a na rady jak zvladnout zacatek. Ze je mlikov jogurtu si clovek uvedomi snadno, ale ze v buchte je maslo a to se taky nesmi, to me treba taky trkolo az po chvili. No uvidime.....

    OdpovědětVymazat
  2. No, my se snažíme jak to jen jde. Pokusím se vkládat recepty, i když nevím jak to já s mým "volným" časem budu stíhat. Ale buchty dělejte jako já a předělejte je dle svých potřeb :) máslo jednoduše nahraďte přepuštěným máslem. To taky po nějaké době lehce ztuhne. Nebo použijte jiné tuky jako je třeba kokosový olej, kakaové máslo atd. Alternativ je mnoho, jen je dobré nezklouznout k těm nezdravím jako je například margarín :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry vecer:-) jak pokracujete?
    Chtela jsem se zeptat: mate zkusenost s nejakou rostlinnou slehackou? Myslim na slehani. Cekaji nas druhe narozeniny a v planu je krtkuv dort i s lopatickou.

    OdpovědětVymazat