pondělí 13. května 2013

Kváskový chleba

Začala jsem zase kupovat kváskový chleba ve zdravé výživě, ale ta cena :( Nejlevnější 48,- ale my rádi Chia semínka a špaldu, takže šup a 68,-. No to je docela dost, na to že nám vydrží doma jen 2dny.

Takže jsem se rozhodla oprášit recept a znova začít doma. Když si totiž spočítáte cenu domácky udělaného kváskového chleba, tak se dostanete sotva na půlku :D

Hurá do to. - opět se nemusíte striktně držet druhů mouky. Můžete si zvolit vyloženě žitný nebo špaldový chléb. Jen teda kvásek vždy zadělávám žitný .)


Ingredience:
1.den večer (nebo ráno, ale potom počítejte s tím, že by bylo fajn být odpoledne celé doma)
100g aktivovaného kvásku
100g hladké žitné celozrné mouky
150ml vlažné vody

2.den (nebo za 12hod.)
440ml vlažné vody
100g hladké celozrné špaldové mouky
150g hladké žitné mouky

2. den asi za 3hod.
100g hladké žitné mouky
220g špaldové mouky
1 rovná polévková lžíce hrubozrné soli
1 lžíce kmínu

už si každý zvolí sám:
podle chuti koření - Lžíce koriandru, lžíce kmínu a půl lžíce fenyklu. Vše rozdrtit v hmoždíři.
hrst Chia semínek (prý jsou dobré pro delší vlášnost pečiva)
sezamové semínko
slunečnicové semínko

Postup:
Koření můžete použít třeba i tymián, nové koření, sušenou bazalku. Nebo nepoužijete žádné koření ani semínka. Je to opravdu jen na vás. Ale u nás je favoritem právě fenykl a koriandr. Po tomto chlebu se jen zapráší :)

1.krok
Umícháme těstíčko a necháme přikryté do druhého dne na teplém místě. Ne v lednici.

2. krok
K těstíčku přidáme ingredience a opět necháme prokvasit.

3. krok
Asi tak po třech hodinách přidáme další ingredience. Pořádně promícháme vařečkou. Připravíme si silikonovou formu na hřbet, který lehounce promastíme olejem (pokud pečeme už poněkolikáté, nemusíme. Těsto do něj přelijeme, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout. (můžete péct hned, ale nebudete mít chleba tak objemný).

Teď nastává okamžik, kdy musíme být doma alespoň 3hod.
Troubu předehřejeme na 210°C a dáme chleba péct na 10min. Pak snížíme na 180°C a pečeme dalších 15min. Nakonec snížíme na 160°C a pečeme 110min. Potom troubu vypneme a necháme v ní chleba zcela vychladnout. Tohle se mi při pečení osvědčilo asi nejvíc. Bez tohohle kroku jsme měla chleba takový dost mokrý a nedobrý. Ale záleží na vaší troubě. Já mám takovou tu starou Gorenje.
Důležité - chleba ze začátku často potíráme vodou. Při každém snižování zlehka potřeme a pak třeba co půl hodinky. Ale né zase moc, aby nebyl vevnitř moc mokrý. Holt každý si ty své "fígli" musí vychytat sám.

No a to je celá věda domácího kváskového chlebu.

Budu ráda za komentáře o tom, jak se vám doma peklo, popř. co jiného z kvásku pečete :)

před pečením necháme nakynout



Žádné komentáře:

Okomentovat