Kamarádka Verča se se mnou podělila o recept, který viděla u Kluků v akci.
Chystala jsem se na něj několik dní, ale nikdy mi to nevyšlo :( Maso se musí totiž nechat nejméně 12hodin, v lepším případě 24 hodin odležet. Idealní proto, tak jako u nás, k nedělnímu obědu :) V sobotu ráno naložíte a v neděli bezstarostně jíte :)
První sousto je dost sladké, ale pak ani nevíte a máte prázdný talíř. Hold kluci v akci opět nezklamali a už přemýšlím co od nich uvažím :)
Kluci v akci používají šťavnatější vepřové kotlety, ale odlehčená kuřecí varianta není vůbec špatná :) (jen pro někoho možná trošku sušší)
Ingredience:
4 kousky kuřecích prsních
6 lžic oleje
1 cibule
80 g cukru
8 cl balsamikového octa
1 dl vody
1 chilli paprička
½ lžičky drceného kardamomu
6 lžic sezamového semínka
2 lžičky mleté papriky
šťáva z jednoho citronu
sůl
2 lžičky mleté kávy nejlépe čerstvě namleté
Postup:
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zalijeme balsamikovým octem, vodou a necháme povařit. Do směsi přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku, drcený karadamom, nasucho opražené sezamové semínko, mletou papriku a sůl. Směs necháme přejít varem, odstavíme a necháme zchladnout. Do marinády vmícháme mletou kávu a citronovou šťávu, vložímekuřecí maso a marinujeme 24 hodin.
Marinované maso vyskládáme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 230 °C na program pečení shora. Plech vložíme do trouby co nejvýše a pečeme 10−15 minut. Podáváme se zeleninovou přílohou a novými bramborami.
To zní zajímavě!:)
OdpovědětVymazatTaky jsem si říkala, že je to dost zajímavé, klavně ta káva v tom, ale je to fakt vynikající :) Doporučuji použít čerstvě namletou kávu.
OdpovědětVymazat