úterý 16. dubna 2013

Kamut s masem a zeleninou

Kamut - prapůvodní obilí. Kamut je starodávným druhem pšenice, která nebyla dotčena moderními zemědělskými postupy, pro něž je charakteristické, že chuť a obsah živin v zrnu obětují zajištění vyšších výnosů.
Oproti běžné pšenici vynikají zrna kamutu dvojnásobnou velikostí a vyšším obsahem živin. Kamut obsahuje o 20-40 % více bílkovin, má vyšší obsah tuků, aminokyselin, vitamínů a minerálů než běžná pšenice. (Běžná pšenice i kamut mají historicky stejného předchůdce - pšenici dvouzrnku.)

Ingredience:
vařený kamut
kuřecí prsní maso
koření na maso
sůl
troška hutného jogurtu např. Choceňský
polenta
jarní cibulka
paprika
cuketa

Postup:
Kamut uvaříme dle návodu - propereme ve studené vodě a vaříme se solí zhruba hodinu, pak necháme 10min. dojít pod pokličkou.
Maso si nakrájíme na nudličky, osolíme, okořeníme, přidáme jogurt a promícháme. Poté přisypeme polentu a obalíme. Smažíme na kvalitním oleji.
Zeleninu nakrájíme na nudličky a postupně osmažíme, ale jen na malinkém množství oleje a to v pořadí cibulka, paprika a nakonec cuketa.

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Tak snad Vás inspiruju a vyzkoušíte. Dnes jsem taky našla u Chutně a zdravě muffiny z kamutové mouky. Tak až je vyzkouším, určitě se podělím o recept. Pokud teda budou fakt dobré :)

      Vymazat