neděle 24. listopadu 2013

Zázvorky

Rodinný recept mého manžela v bezlepkové podobě :-)

Jen si dejte pozor při práci s těstem, které sice nelepí, ale zato se trošku rozpadá. Chce si to jen víc s těstem pohrát a vše bude dobře držet.

A jak jste na tom vy s bezlepkovým pečením? Máte někdo nějaké fígle, se kterými byste se s námi chtěl/a podělit?

Ingredience:
2 vejce
20g sušeného zázvoru
180g moučkového cukru
120g kukuřičné mouky hladké
60g rýžové mouky


Postup:
Z bílku ušleháme tuhý sníh. Mouku si na pánvi opražíme do růžova (tento termín spíš patří pro lepkovou mouku, ale nevěděla jsem jak jinak to nazvat). Žloutky, zázvor, cukr, opraženou mouky a sníh smícháme do vláčného těsta. Z těsta vyválíme plát tak 3mm tenký a dle libosti vykrajujeme. Vše pokládáme na pečicí papír a necháme tak 30min odležet, můžeme i déle.
Pečeme na 180C asi 15min.

dcera moc pomáhala s vykrajování

pak taky své dílo pečlivě zdokumentovala

a samozřejmě hlídala, aby se dílko zdařilo :)

výsledek našeho prvního bezlepkového cukroví


neděle 3. listopadu 2013

Cizrnové ragú se zelím a omáčkou z arašídového másla

Ingredience na první pohled společně až tak moc neladí, ale musím vám říct, že je to fakt moc dobré jídlo :)

Hodí se i na uskladnění a pozdější ohřátí a podává se s rýží.

čerpala jsem z časopisu DOBROTY podzim 2013


Ingredience:
500g uvařené cizrny
60ml oleje
200g kysaného bílého zelí
200g čerstvého bílého zelí
20g čerstvého zázvoru
2 velké rajčata
2 velké cibule
5 stroužků pořádného česneku
150g arašídového másla
špetka sladké papriky
špetka soli
špetka koření tandoori
špetka majoránky
40ml sojové omáčky tamari
160ml smetany Provamel
80ml octa na sushi (nebo vinný, jablečný)
1l vody
jasmínová rýže jako příloha

Postup:
Na rozehřátém oleji opečeme cibulku, česnek, čerstvé zelí, zázvor a uvařenou cizrnu. Opekejte až, až zelenina zesklovatí a opeče se po stranách.
Přidáme papriku, sůl, pepř, tandoori, majoránku a promícháme. Zalijeme sojovou omáčkou tamari a promícháme.
Zalijeme vodou, přidáme ocet, rajčata a kysané zelí. Přiklopíme pokličkou a pomalu za občasného míchání vaříme asi hodinu. V případě potřeby přidáme vodu, ale jen tolik, aby nepřevyšovala hladinu surovin.
Vmícháme arašídové máslo a sojovou smetanu.
Podáváme s jasmínovou rýží.

Cizrnová musaka

Za poslední dobu moje nejvíc oblíbené jídlo. Krásně na dlouhou dobu zahřejem. Dodá tělu mnoho vitamínů. Proto tohle jídlo asi připravuji vždy návštěvám. Prostě jim chci dopřát u mě to nejlepčí :)
Je fakt, že masožravcům tam asi chybí to maso, ale hold u mě ho moc nenajdou :D Ale vitamínky jo.

Ingredience:
500g vařené cizrny   (Já si vždycky navařím celý balík a dám do mrazáku. Pak ji mám dostatek vždy hned po ruce)
4 mrkve
2 cibule
2 červené řepy
1 cuketa
500ml jáhlové "majonézy"
6 pol. lžic lahůdkového droždí
1 pol. lžíce kukuřičného škrobu
3 pol. lžíce oleje
horká voda
sůl
2 lžičky tymiánu
1 + 1  lžičky provensálského kořerní
1 lžíce umeocta
1 lžíce citronové šťávy

Postup:
Cizrnu vložíme do pekáče.
Nahrubo nastrouháme řepu a mrkev.
Cuketu nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme na prkýnku vypotit.
Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme. Přidáme sůl, tymián, lžičku provensálského koření a promícháme.
Přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a dusíme asi 15min. podle potřeby přidáme vodu.
Mezitím smícháme "majonézu", droždí, škrob, lžičku provensálského koření a 0,5 lžičky soli.
Po 15ti minutách odebereme asi polovinu dušené zeleniny a přidáme ji k cizrně. Zeleninu která zůstala v hrnci budeme ještě 10min. vařit společně s trochou vody.
Tuto zeleninu promixujeme do hladka, přidáme umeocet a citronovou šťávu a smícháme s cizrnou a dušenou zeleninou.
Na směs přidáme vysušenou cuketu. Celé to zalijeme ochucenou majonézou.
Pečemne na 180°C 30-40min.



Jáhlová "majonéza"

90g jáhel + 400ml vody
40g kešu
5 lžic olivového oleje
1/2 lžíce sushi octa (nebo vinného)
lžička soli
1,5 lžíce citronové šťávy
lžička agáve sirupu
pepř
200ml horké vody

Postup:
Kešu ořechy zalijeme vodou a necháme alespoň 2hodiny namáčet. Nejlépe přes noc.
Jáhly spaříme a poté dáme vařit společně se 400ml vody.
Ještě horké jáhly rozmixujeme společně s kešu, octem, citronovou šťávou, olejem, solí, sirupem a horkou vodou.
Mixujeme do hladké kaše.

V lednici nám vydrží 3dny.

Dýňovo-cuketová omáčka s koprem

Ingredience:
cibule
malá cuketa
dýně hokkaido
lžíce nasekaného kopru
lžíce umeocta
sůl
bobkový list
nové koření
olej

Postup:
Zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu, na kostičky nakrájenou dýni, bobkový list, nové koření a špetku soli. Podlijeme trochou vody a dusíme do změknutí, asi 20min..
Stáhneme z ohně, lehce promixujeme, ale necháme jemné kousky. Přidáme kopr a ochutíme umeoctem.
Servírujeme nejlépe s pohankovými noky.


Pohankové noky

Ingredience:
200g pohankové mouky
2 lžíce najemno nakrájené petrželky
lžička soli
špetka drceného koriandru a římského kmínu
teplá voda

Postup:
Všechny ingredience smícháme a postupně přidáme teplou vodu, tak abychom měli hustou kaši. Z kaše vytvoříme pomocí dvou lžiček kuličky, které budeme postupně vhazovat do vroucí osolené vody. Vařit se budou přibližně 5min. Podáváme teplé.

Rychlá pohanková kaše

Venku chladno, manžel se věnuje dceři a já mám opět čas na svůj blog o jídle :)
Snad se mi podaří si tohle udržet a opět průběžně vkládat recepty se zdravými a mou rodinou odzkoušenými jídly.

Tuhle rychlovku jsme měli dnes na snídani a vřele ji doporučuju všem, kteří jako já milují chuť indického čaje.

čerpala jsem z knihy od BioLenky

Ingredience:
500 ml ovesného mléka z DM
200g pohanky lámanky
troška kandovaného zázvoru, kustovnice čínské a datlí bez pecky
0,5 lžičky čerstvě rozdrceného kardamonu
špetka skořice
sůl

Postup:
Mléko prohřejeme společně se sušeným ovocem a kořením. Vše rozmixujeme (nemusíme úplně do hladka) a přidáme pohanku lámanku. Odstavíme z plotny, přiklopíme poklicí a necháme 15 - 20 min. odpočinout. Kaše je hotová a podáváme.

U pohanky je důležité NEVAŘIT. Ztratila by tak mnoho cenných látek.