neděle 28. dubna 2013

Pomazánka s Intersparu

Opět jsem zde s potravinou, kterou jsem objevila na veletrhu Biostyl. Příští rok musím znova, hodně mi to dalo a doporučuji :) Ale zpět k pomazánce. Jedná se o Bio produkt a bez chemických přísad. Bohužel už nemám obal doma, abych vám mohla vypsat všechny dobroty, které v sobě má, ale doporučuji zakoupit. Bohužel seženete v Intersparu jen v Praze a Brně.


jedna z 6ti variant PIKANT

Jablko ve vanilkové Hrašce

Na veletrhu Biostyl jsem samozřejmě nemohla minout ani stánek s Hraškou. Mám ji ráda, ale pořád nedokážu obalit k dokonalosti :( No chybami se člověk učí, ne? Takže se snad k dokonalosti prokoušu :)
Ale o čem je tenhle recept? O vanilkové Hrašce, která se používá jak na obalování, tak do těst např. místo vajíčka atd.

My vyzkoušeli veletržní variantu s jablkem.

Hraška Vanilka: do palačinek, těsta a nákypů místo vajec. Hraška zlepšuje soudržnost bezlepkových těst.

Ingredience:
jablko
vanilková Hraška
kokosový olej

Postup:
Jablko nakrájíme na menší kousky, které obalíme v sypké směsi Hrašky a až poté obalíme v těstíčku (100g Hrašky s 200ml vody). Smažíme ve vrstvě dobře rozpáleného oleje. Není už potřeba žádný cukr.


Kuřecí karbenátky

Máte už dost kuřecího masa na nudličky, kuřecích řízků, zapeněho kuřecího a nevím jak ještě jinak? Vyzkoušejte tyhle rychlé karbenátky :)

Ingredience:
kuřecí prsa
rybí omáčka
čerstvý koriandr
čerstvý zázvor asi 3cm
cibule
česnek
sůl
kokosový olej

Postup:
Veškeré ingredience rozmixujeme a vytvoříme karbenátky, které pomalu opečeme z každé strany na kokosovém oleji.
Podáváme s novými bramborami a lžičkou tučného bílého jogurtu.



Kuřecí v kávové marinádě

Kamarádka Verča se se mnou podělila o recept, který viděla u Kluků v akci. 
Chystala jsem se na něj několik dní, ale nikdy mi to nevyšlo :( Maso se musí totiž nechat nejméně 12hodin, v lepším případě 24 hodin odležet. Idealní proto, tak jako u nás, k nedělnímu obědu :) V sobotu ráno naložíte a v neděli bezstarostně jíte :)
První sousto je dost sladké, ale pak ani nevíte a máte prázdný talíř. Hold kluci v akci opět nezklamali a už přemýšlím co od nich uvažím :)

Kluci v akci používají šťavnatější vepřové kotlety, ale odlehčená kuřecí varianta není vůbec špatná :) (jen pro někoho možná trošku sušší)

Ingredience:
4 kousky kuřecích prsních
6 lžic oleje
1 cibule
80 g cukru
8 cl balsamikového octa
1 dl vody
1 chilli paprička
½ lžičky drceného kardamomu
6 lžic sezamového semínka
2 lžičky mleté papriky
šťáva z jednoho citronu
sůl
2 lžičky mleté kávy nejlépe čerstvě namleté

Postup:

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zalijeme balsamikovým octem, vodou a necháme povařit. Do směsi přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku, drcený karadamom, nasucho opražené sezamové semínko, mletou papriku a sůl. Směs necháme přejít varem, odstavíme a necháme zchladnout. Do marinády vmícháme mletou kávu a citronovou šťávu, vložímekuřecí maso a marinujeme 24 hodin.

Marinované maso vyskládáme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 230 °C na program pečení shora. Plech vložíme do trouby co nejvýše a pečeme 10−15 minut. Podáváme se zeleninovou přílohou a novými bramborami.



Banánový chlebíček

Tak nevím jestli v názvu moc neklamu. Podle "Chutně a zdravě" sice jde o banánový chlebíček, ale u mě spíš opět převažují námi tak milované Chia semínka. Doma jsem měla totiž jen jeden banán a v originál receptu jsou použity dva. Na výsledku to ale není poznat :)

Ingredience:
1/2 hrnku kvalitního slunečnicového oleje
1/2 hrnku třtinového cukru
2 vejce
1 banán
1 lžíce ovesných vloček s klíčky
1 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
3 lžíce Chia semínek
2 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
1/4 hrnku mléka
sůl
1 lžička Bourbone vanilka

Postup:
Ušleháme vejce s cukrem a k nim pak přidáme olej, sůl, vanilku, vločky a semínka a tyčovým mixérem rozmačkaný banán. Necháme vše tak půl hodinky odležet, aby se mohly semínka pěkne nasát a utvořit zdravý gel. Nakonec přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Těsto bude konzistence jako na bábovku.
Vlijeme do předem vymazané a kokosem vysypané formy na chlebíček. Pečeme na 180°C 40min.


Sušenky s konopným semínkem

Ráno jsem vstala a měla náladu na pečení. Hlavní ingredienci, kterou jsem chtěla použít bylo mimo jiné i arašídové máslo. Tak jsem sedla k internetu a hledala až jsem našla opět u mé oblíbenkyně na Facebooku "Chutně a zdravě".
V tomto receptu ona používá konopnou mouku. Tu já ale nemám, tak jsem zkusila použít taky novinku z veletrhu Biostyl  a to Kurakkanovou mouku.
Vyrábí se ze zrn Kalužnice křiklasé a má vysoký obsah bílkovin, tuků, minerálních látek (vápník a železo) a vlákniny. Je taky bohatá na antioxidanty a přirozeně BEZLEPKOVÁ. Výrobky z ní získávají jemně oříškovou chuť.

Při pečení sušenek se můžeme zase jednou odměnit přírodě za skvělé suroviny, které od ní dostáváme e nepoužít pečící papír, ale jen plech potřít malým množstvím másla. :)

Ingredience na 39 sušenek:
1 hnek Kurakkanové mouky
1/2 hrnku hladké špaldové mouky
1/2 hrnku arašídového másla
1/4 hrnku mléka
1 lžíce konopných semínek
1/2 hrnku kokosového tuku
1 vejce
1/2 hrnku karamelového sirupu nebo agáve sirupu
špetka soli, ale jen v případě, že nemáte arašídové máslo již solené
1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů

Postup:
Troubu si rozehřejeme na 180°C a plech vymažeme máslem. Žloutek dáme k ostatním surovinám a smícháme. Z bílku ušleháme sníh a nakonec přidáme k těstu. Pomocí dvou lžic klademe na plech dál od sebe, lehce zmáčkneme. Zhruba 3 hroudičky na jednu řadu (jeden plech cca 12 až 15 kusů).
Pečeme 10-15min. Z plechu sundáváme až po vychladnutí.



neděle 21. dubna 2013

Biostyl, zdraví - výstaviště Praha

Ahoj,
tak bych se s vámi všemi chtěla podělit o své zážitky z veletrhu Biostyl, zdraví, na kterém jsem tuto sobotu byla.
Bylo tam skvěle. I počasí nám přálo. Bylo chladno a tak jsem neměla aspoň touhu být někde na výletě s rodinkou.
Když jsem poprvé vešla, tak jsem si říkala, že za dvě hodinky budeme venku a nic z toho, ale omyl. Nakonec jsme se sestrou vydržely zhruba 5hodin :) Bylo tam pořád na co koukat. Strašné množství vystavovatelů a ochutnávek. Ochutnala jsme toho hodně. Třeba docela zajímavou oříškovou pomazánku alá nutela, ale bez mléka, správně upravenou Hrašku, různé typy čokolád od hořké čokolády s malinami po citrónovou (ta mě teda vůbec neohromila a hned jsem ji musela zapít moštem z protějšího stánku). Ale tak každý máme své chutě, že. No, ale co je bomba, tak to kokosový cukr. Ale ten jsem tam nechala. To už by mě manžel asi připleštil za útratu :)
Potkala jsem dokonce i Hanku Zemanovou. Mám přečtené její knihy, kupuji její výrobky a tak se mi poštěstilo i narazit na ni :) To, ale jen tak jako vsuvka :)

Nakoupila jsme zajímavé věci a v brzké době se můžete tady o nich dočíst v receptech.
Tak např.: kokosový olej, kokosové sušené mléko, vanilková hraška, pískavice celá, cizrnová mouka, konopné semínko, konopný protein, Chia mouka, Chia semínka, koriandr celý, urad dál, karakkanová mouka.
Taky nějaké časopisy a knihu Děti a bylinky.



středa 17. dubna 2013

Cizrna s pikantními placičkami

Tento recept je u nás velmi oblíbený. Mám ho z indické kuchařky. Někdy volím ostrou a někdy neostrou variantu.
Jedná se o typické bombajské pouliční jídlo.

Ingredience:
olej
2 lžíce mletého koriandru
2 lžíce mletého římského kmínu
1/2 lžičky mleté kurkumy
sůl
1/2 lžičky třtinového cukru krystal
2 lžíce besanu (cizrnová mouka smíchaná s vodou - já rpzdrtím vařenou cizrnu a přidám vodu)
450g vařené cizrny
2 čerstvé chilli papričky - nasekané
5cm čerstvého zázvoru, nastrouhaný
85g naekaného čerstvého koriandu
2 pevná rajčata nakrájená

Bramborové placky:
450g vařených rozmačkaných brambor
4 čerstvé chilli papričky - nasekané
50g nasekaného čerstvého koriandru
1 a 1/2 lžičky mletého římského kmínu
olej
sůl

Postup:
Na přípravu cizrny rozehřejeme olej a osmažíme koriandr, kmín, kurkumu, cůl, cukr a pastu z besanu, dokud se voda neodpaří a polej se nezačne oddělovat. Do pánve přidáme cizrnu, chilli, zázvor, čerstvý koriandr a rajčata. Dusíme 5min.

Na bramborovéplacky dáme do mísy rozmačkané brambory, chilli, čerstvý koriandr, kmín a sůl. Důkladně promícháme. Vytvarujeme placky velikosti lívance a smažíme z obou stran. Vše podáváme teplé.


úterý 16. dubna 2013

Kamut s masem a zeleninou

Kamut - prapůvodní obilí. Kamut je starodávným druhem pšenice, která nebyla dotčena moderními zemědělskými postupy, pro něž je charakteristické, že chuť a obsah živin v zrnu obětují zajištění vyšších výnosů.
Oproti běžné pšenici vynikají zrna kamutu dvojnásobnou velikostí a vyšším obsahem živin. Kamut obsahuje o 20-40 % více bílkovin, má vyšší obsah tuků, aminokyselin, vitamínů a minerálů než běžná pšenice. (Běžná pšenice i kamut mají historicky stejného předchůdce - pšenici dvouzrnku.)

Ingredience:
vařený kamut
kuřecí prsní maso
koření na maso
sůl
troška hutného jogurtu např. Choceňský
polenta
jarní cibulka
paprika
cuketa

Postup:
Kamut uvaříme dle návodu - propereme ve studené vodě a vaříme se solí zhruba hodinu, pak necháme 10min. dojít pod pokličkou.
Maso si nakrájíme na nudličky, osolíme, okořeníme, přidáme jogurt a promícháme. Poté přisypeme polentu a obalíme. Smažíme na kvalitním oleji.
Zeleninu nakrájíme na nudličky a postupně osmažíme, ale jen na malinkém množství oleje a to v pořadí cibulka, paprika a nakonec cuketa.

neděle 14. dubna 2013

Jáhlovo - pohankové koláčky

Ingredience:
veřená pohanka
vařené jáhly
pohanková mouka
třtinový cukr
vanilkový bourbone

náplně:

tvarohová - tvaroh, vejce, třtinový cukr

ořechová - nasucho opražené lískové ořechy, rozmixované do kaše (mixujeme asi 5min.) - není potřeba sladit

marmeládová

Postup:
Pohanku a jáhly rozmixujeme, přidáváme mouku tak dlouho dokud nemáme lepivé, ale hutné těsto. Pomocí pomoučených rukou vytváříme placky, uděláme důlek a naplníme náplní. Okraje potřeme vajíčkem.
Pečeme na 180°C asi 30min.





Polévka Tom Kha Kai

Už jste někdy ochutnali thajskou kokosovou polévku s kuřecím masem? Já až teď. Pořád jsme o ní slyšela od své kamarádky Světlany jak je skvělá a že je škoda, že není v Brně jediná thajská restaurace. Pak jsme jednu konečně našly, dokonce i na lístku polévku našly, ale než jsme na ni stihly zajít, tak recept ukazovali v Sama Doma. Všechny ingredience jsem měla, tak byla na večeři. 

Je fakt skvělá, ale pozor - jí se jen kokosové mléko, kuřecí maso, rajče a koriandr :)

Ingredience:
0,5l kokosového mléka
2 chilli papričky i se semínky ať to má grády
2 cm galgánu
1 citronová tráva
limetkové listy
limetková šťáva
1lžíce rybí omáčky
rajče
čerstvý koriandr
kuřecí maso na nudličky

- galgán, citronovou trávu, limetkové listy, rybí omáčku a čerstvý koriandr brňáci seženou opět na Olomoucké :) Jen pozor třeba náš Vietnamec zná limetkové listy jako citron :D

Postup:
Mléko vlijeme do kastrolu a do něj dáme na kousky galgán, citronovou trávutaky na kousky, nakrájené rajče a zbytek ingerdiencí a vaříme do změknutí masa.


Cizrnová kaše

Když jsem tuhle kaši objevila na facebooku u "Chutně a zdravě" tak jsme zajásala. Konečně zase něco z cizrny. No, ale při vaření mi jásot dost ochaboval. Říkala jsem si, že to asi nebude nic moc. Ale na konci vaření jsem ochutnala a ... Je to neskutečně dobrý. Tento týden jsme kaši měli už podruhé. Jako přílohu jsme měli prvně bulgur s červenou čočkou a kořením a podruhé pohanku. Asi i s rýží by to bylo super.

Tenhle recept vřele doporučuju.

Ingredience:
vařená cizrna
mrkev
hlávkové zelí
cibule
olej
vývar
umeocet

Postup:
Cizrnu uvaříme nejlépe s mořskou řasou. Na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibulku. Pak přidáme nastrouhanou mrkev a zelí, podlejeme lehce vývarem a dusíme. Cizrnu rozmixujeme do pomazánkové hustoty a přidáme k dušené zelenině. Prohřejeme a podáváme s bulgurem, pohankou nebo rýží.





Těstoviny s uzeným lososem

Koupila jsem uzenelého lososa, že z něj udělám některý večer salát. Tak na salát nedošlo, ale na oběd jsme si pochutnali moc.


Ingredience:
žitné těstoviny
vejce
smetana
kopr
uzený losos
sýr gouda 100g
šťávu z půlky citronu

Postup:
Těstoviny uvaříme. Do misky dáme smetanu, šťávu z citronu, natrhyný sýr, kopr a syrové vejce. Vše umixujeme tyčovým mixérem - jne pozor ať neuděláme šlehačku :) Pak natrháme uzeného lososa a omáčku promícháme s horkými těstovinami, nejlépe v hrnci, ve kterém jsme je vařili.
Toť vše. Dobrou chuť.


čtvrtek 4. dubna 2013

Ovesná kaše

Ingredience:
ovesné vločky s klíčky
voda
mléko
chia semínka
zavařená jablka
tekutý karamel nebo jakékoliv jiné sladidlo (agáve sirup, javorový atd.)

Postup:
Vločky propláchneme. Do hluboké pánve dáme vločky a semínka, zalijeme je vodou a mlékem a vaříme do zhoustnutí. Bude to trvat několik minut, nelekněte se.
Na talířku ozdobíme jablky a polijeme "tekutým karamelem" a je hotovo.


Rýžová kaše s kokosovým mlékem

Co k snídani, když všichni milujeme kaši? No přece kaši :)
Do sladkých rýžových receptů moc doporučuji tuto odrůdu rýže. Opět ji kupuji u "našeho" vietnamce a jedná se o přirozeně nasládlou kulatou rýži.

Ingredience:
sladká rýže
kokosové mléko
chia semínka


Postup:
Sladkou rýži jsem uvařila v rýžovaru na funkci kaše. Potom jsem přendala rýži na wok pánek, přidala kokosovémléko, semínka a povařila do zhoustnutí.




Snídaňová kaše z ječmene

Můj muž celou dobu co jsme spolu pořád básnil o tom jak mu jeho babičky, když byl malý, připravovala obilnou kaši. Několikrát jsme se jí zkoušeli ptát, ale vždy neúspěšně. Až teď na poslední návštěvě jeho rodičů, už ani nevím jak na to přišla řeč, jsem se recept dověděla od jeho taťky.
Shodou okolností měl můj muž týden na to narozeniny a tak jsem měla pro něj alespoň možnost připravit "slavnostní" snídani :) Povedlo se, manžel byl nadšený. Dceru máme po něm, ta se oblizovala ještě hodinu po jídle :D
Už můžu říct, že se jménem přejímám i rodinné recepty :D

Ingredience:
přes noc namočené obilí - nejlépe ječmen
hodně chuťově výrazná marmeláda (podle mého muže je nejlepší rybízová) - my měli višňová s levandulí


Postup:
Namočený ječmen rozmixujeme. Už po rozmixování vznikne tuhá kaše a tak to má být, ale potřebujeme ji trošku prohřát, proto přidáme trošinku vody a dáme do hlubší pánve a chvilku povaříme. Ke konci přidáme několik lžic marmelády a podáváme.



Smetanové fazolky

Recept, který mi doporučila kamarádka. Snad jsem si ho tak nějak zaamatovala správě. Každopádně chutná skvěle a dcera se u obědu jen oblizovala.


Ingredience:
cuketa
celer
petržel
zelené mražené fazolky (nejlepší jsou Findus)
smetana na vaření
sůl
sušený hovězí vývar RamRam
voda
trocha oleje
špaldová mouka pro jistotu na zahučtění
umeocet

Postup:
Cuketu, celer a petržel oškrábeme a nahrubo nastrouháme. Na rozehřátém oleji zeleninu osolíme a smažíme (dusíme). Pak poprášíme lehce bujónem a zalijeme potřebným množstvím vody. Vaříme do změknutí. Ke konci rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme smetanu. Zjistíme jak je omáčka hustá a buďto jako já použijete na zahuštění mouku a nebo nebudete muset. Na konci přidáme fazolky, prohřejeme dochutíme umeoctem.
Podáváme s těstovinami (moje dcera to tak nejvíc má ráda), s polentovým knedlíkem a nebo s čímkoliv jiným.


Banánové lívance

Na facebooku jsem objevila vynikající recepty a hned vyzkoušela a samozřejmě trošinku změnila pro naše chutě :). Tady jeden je. Na facebooku najdete pod jménem: Chutně a zdravě :)

Ingredience:
2 banány
5 lžic chia semínek
lžička Vanilka bourbone
špetka soli
vejce
troška špaldové mouky - pokud se nebude dařit obracení
Ghí

Postup:
Banány rozmixujeme a přidáme chia semínka. Necháme tak 15min nabobtnat. Přidáme velce, špetku soli, vanilku a zamícháme. Ghí si rozehřejeme a lžičkou dáme vyzkoušet jede lívanec na pánvičku. Pokud se vám stejně jako mě nedaří lívanec otočit, přidejte trošku hladké špaldové mouky a problém bude vyřešet.
Pak už jen zbývá všechny lívance nasměžit a snídaně je hotová.
Neděste se, lívanců bude málo, ale díky semínkům vás pěkně zasytí.